The process of solving the site organization and parking needs of this urban church was an 8 year path through many iterations and negotiations with the city and the surrounding neighborhood. The result was a sensitive plan described as "a big step forward" by nextSTL.com. CORE10 guided the process by utilizing the site organization, and development efficiency skills that we are well known for.  The final project is a seamless blend of new construction with the historic architectural beauty of the existing church.  Complete ADA access is now possible through a new circulation courtyard, playground, and connection to the garage.  The space functions as a campus to connect all the church buildings with seamless circulation, hidden away from the quiet surrounding neighborhood, while the resulting below grade parking blends with the existing streetscape to further improve this busy corridor in Clayton.

 

West Streetscape:
In an effort to preserve the neighborhood character, scale, and streetscape, The Architect connected two existing residences together to form the new Youth Center.  The street faces were unchanged, while the backs of the houses were transformed into a new circulation hub, organized around a new courtyard, playground, and connection to the new garage.

East Streetscape: Although the east thoroughfare is a busy street of taller buildings, the city prohibited a parking structure. Therefore the design team held the new parking at street level and created a lower level for additional spaces. The lower level was set to align with the main level of the resulting west Youth Center. Accessibility for the entire campus is now possible through a new circulation courtyard, playground, and connection to the garage. All of this is hidden in the middle of the resulting campus, protecting the sensitive streetscapes to the east and west.